Sinop tersanesi tarihinin Romalılara kadar uzandığı bilinmektedir. Osmanlılara ise İsfendiyar oğullarından intikal etmiştir. Sinop tersanesi limanın yanında ve kalenin altında bulunuyordu. Aynı anda 25-30 geminin yapılabidiği Sinop tersanesi, inşa edilen gemi çeşidi ve miktarı bakımından İstanbul ve Gelibolu tersanesinden sonra Osmanlı'nın üçüncü büyük tersanesi durumundaydı.
Tersane duvarında çift dilli kitabe
(I. Alaeddin Keykavus tarafından konulduğu belirtilmektedir)
19. yüzyılın ikinci yarısında buharlı gemilerin yaygınlaşmasına kadar gerek ticari, gerekse savaş gemilerinin yapımında kullanılan ana malzemenin ahşap olması nedeniyle, Sinop ve çevresi iklim yapısı ve bitki örtüsü itibariyle ahşap gemilerin yapımı için çok uygun koşullara sahipti. Ayrıca, çevresindeki ormanlar sadece buradaki tersanenin değil İstanbul'daki tersane-i âmire için de başlıca malzeme kaynağı durumundaydı. Gemi yapımında kullanılan diğer önemli malzemeler olan kendirden yapılan çeşitli ip ve halatlarlar komşu Canik sancağından, katranın da Kastamonu dağlarından temin edilebilmesi, yörede keten ekilip işlenmesi, bunun yanı sıra bölgede gemi yapımı için yeterli iş gücünün olması Sinop tersanesi için özel önem taşımaktaydı.
Karadeniz'in bir Türk gölü durumuna gelmesiyle birlikte Sinop'a bir düşman saldırısı da söz konusu olmadığından uzun süre güvenli bir üretim merkezi olarak durumu koruyan Sinop tersanesi, Rus donamasının 1853'teki baskınıyla bu özelliğini yitirmişti. Kırım Savaşı sonucunda imzalanan Paris anlaşmasında Karadeniz kıyısındaki tersanelerin kapatılmasına karar verildiğinden Sinop tersanesi de kapatılmıştı.
Barbaros Hayrettin Paşa ile çıktığı seferlerde adını duyuran Seydi Ali Reis gibi ünlü denizcilerin de yetiştiği bu bölgede halen sürdürülmekte olan ahşap tekne yapımcılığı, keten ve kendir yetiştiriciliğiyle bez ve halat üretimi o dönemin izlerini taşımaktadır.
"Deniz kurumadıkça bu meslek ölmez"
Üç nesil bir arada
Rus donanmasının Sinop’a yapmış olduğu baskın sırasında şehit olan Türk askerlerinin ceplerinden çıkan paralarla yaptırılan
Şehitler Çeşmesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder