19 Mart 2013 Salı

Ankara Telgrafhanesi







Ankara Telgrafhanesi

           Ankara Valiliği’nin hemen yanında yer alan Telgrafhane binası, 1886-1894 yılları arasında Ankara Valisi olarak görev yapan Abidin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yanan valilik binasını tadilattan geçiren Abidin Paşa, kentte bir eksiklik olarak gördüğü Telgrafhane’nin yapımı için de büyük çaba göstermiştir. Daha sonraki yıllarda Telgrafhane, Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelmesiyle daha da önem kazanmıştır. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’un düşmanlarca işgalini 16 Mart 1920 günü saat 10.00 sıralarında İstanbul Merkez Telgrafhanesi'nden Manastırlı Hamdi Beyden gelen bir telgrafla Ankara Telgrafhanesi’nde öğrenmiştir.


           Telgrafhane, Kurtuluş Savaşı yıllarında da Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul ve Anadolu ile devamlı haberleştiği bir merkez olmuştur.  İstiklal Savaşı’nın kalbi burada atmış, cepheden gelen her haberin sevinci ve üzüntüsü ilk olarak bu binada yaşanmıştır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın Dumlupınar’dan 1 Eylül 1922 günü, 30 Ağustos zaferini müjdeleyen bildirisi de Ankara Telgrafhanesi aracılığıyla tüm dünya ülkelerine duyurulmuştur.


         

Ankara Adalet ve Hukuk Mektebi

            1925 yılına kadar Postahane ve Telgrafhane olarak kullanılan bina daha sonra Ankara Adalet ve Hukuk Mektebi olarak kullanılmış, sonra da yıkılıp bulunduğu alandan yol geçirilmiştir.


Telgrafhane binasının bulunduğu alan




1925 yılında hizmete verilen PTT Genel Müdürlüğü binası
(Ülkede ilk otomatik telefon santralı 1926'da bu binada kurulmuş, ilk kablolu yeraltı şebekesi de Ankara'da tesis edilmiştir.)




Eski PTT Genel Müdürlüğü binası yıkıldıktan sonra yerine yapılan yeni bina 






















.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder