2 Mart 2013 Cumartesi

Zafranbolu Uçağı





Modern anlamda havacılığın Türk topraklarına girişi 1912’de olmuştur. Trablusgarp Savaşı sırasında uçak teknolojisinin artık savaşlarda önemli bir araç olduğu yaşanılarak öğrenilmiş ve İstanbul-Yeşilköy’de bir havaalanı oluşturulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu elinden geldiğince havacılık alanındaki gelişmeleri takip etmeye çalışsa da Balkan Savaşları ve ardından gelen Birinci Dünya Savaşı, havacılıkta istenilen noktaya gelinmesini engellemiştir.  

Türkiye’de ilk sivil havacılık faaliyetlerine Atatürk’ün de desteğiyle 16 Şubat 1925’te Türk Tayyare Cemiyeti’nin kurulmasıyla başlamıştır. Yeniliklerin halk tarafından benimsenebilmesi için öncelikle halkın konu hakkında bilgi sahibi olması ve girişimi desteklemesi önemli olduğundan cemiyetin açılış töreninde Atatürk: ’’…İstikbal göklerdedir; çünkü göklerini koruyamayan milletler yarınlarından asla emin olamazlar... Türk çocuğu her işte olduğu gibi havacılıkta da, en yüksek düzeyde, gökte, seni bekleyen yerini, az zamanda dolduracaksın bundan gerçek dostlarımız sevinecek, Türk ulusu mutlu olacaktır.’’ Diyerek halkın konuya ilgisini çekmeyi başarmıştır. 




 
Kurulan bu dernek sayesinde halkın havacılığa olan ilgisi artmış ve kısa zamanda ülkenin pek çok şehrinde cemiyetin şubeleri açılmıştır. Bunun yanı sıra, Ocak 1935’te Türk Hava Kurumu’na bağlı Türk Kuşu kurulmuş, halka havacılığı sevdirmek, modern teknolojiye olan ilgi ve güveni geliştirmek ve havadan gelebilecek tehlikelere karşı bilgisini arttırmak amacıyla düzenlenen gezi uçuşları halkı çoğu kez yığınlar halinde gösteri alanlarına çekmeyi başarmıştır. Bu ilgi yapılan bağışları da arttırmış, kendiliğinden bir araya gelen meslek temsilcileri gelirlerinin bir kısmını kuruma bağışlamaya başlamıştır. Bu girişimleri şehirler takip etmiş ve kendi şehirleri adına bağışta bulunanlar tarafından İzmir, Manisa, Mersin, Aydın adıyla yeni uçaklar alınmıştır. Bunlar arasında Safranboluluların bağışlarıyla alınan “Zafranbolu” uçağı da vardır.


 
 
Safranbolu'yu tanıyalım
 

 
 
Ve güzel bir Safranbolu türküsü; İlik düştü yakamdan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder