26 Temmuz 2013 Cuma

Eyfel Kulesi




Eyfel Kulesi, Paris'in ünlü demir kulesi. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa eden mühendis Alexandre Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker.





Gustave Eiffel


    
         Eyfel Kulesi 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel'in firması tarafından, Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde inşa edilmiştir. Aslında kulenin mimarı Gustave Eiffel değil, İsviçreli Maurice Koechlin 'in siparişi üzerine tasarlayan Stephen Sauvestre'dir. Meslektaşı Emile Nouguier ile beraber ilk tasarımları yapmıştır.


Kulenin, 7.739.401 Frank 31 Sent tutan inşaat masrafları, Gustave Eiffel'in tahminlerinin 1 milyon frank üstündedir. 1889 yılındaki açılış tarihden önceki 5 ayda 1,9 milyon kişi ziyaret edince, yıl sonuna kadar toplam masrafın 3/4'ü çıkartılmıştır. Böylelikle Eyfel Kulesi, daha başından, kazanç sağlayan bir şirket görünümüne bürünmüştü. 3.000 işçi 26 ay boyunca 18.038 adet demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirmiştir.








Ancak bu arada kule, onu bir utanç lekesi olarak gören Paris halkının tepkisini de çekmiştir. Bazı sanatçılar devasa bir sokak lambasına benzetirken, bir fabrika bacası gibi Paris'in görsel itibarını zedeleyeceğini ileri sürmüşlerdir. Böylelikle devrin sanatçı ve edebiyatçı çevresinde bir kampanya başlatılmış, bu kampanya süresince ünlü sanatçıların imzaladığı bildiriler dağıtılmıştır.




              İlk başlarda Eiffel, Kule'ye sadece 20 yıl için müsaade almıştı. Dolayısıyla, 1909 yılında kulenin sökülmesi gerekiyordu. Ancak kule, okyanus ötesine sefer yapan gemilere yapılacak saat ayarı sinyallerinin yayınlanması için oldukça uygun özellikte olduğundan sökülmekten kurtulmuştur.


Telgraf kodları kullanılarak ilk düzenli saat ayarı sinyali 9 Ağustos 1904 tarihinden itibaren Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından Boston’daki istasyondan yayınlanmaya başlanmış, 1905 sonuna kadar da Amerika’da saat ayarı yayınlayan istasyon sayısı 6’ya çıkmıştır.
Denizcilerin yanı sıra demiryolu işletmecilerinin, ordunun ve sanayi kuruluşlarının da gereksinim duyduğu hassas saat ayarının Avrupa’da telsizle yayınlanmasına yönelik ilk uygulamalar ise 1904’den itibaren başlamıştır. Bu amaçla İsviçre ve Fransa’da istasyonların kurulduğu, İsviçre’de konuyla ilgili patent başvurusunda bulunanlar arasında Albert Einstein’ın dahi olduğu bilinmektedir.
Fransa’daki ilk istasyon Fransız Boylam Bürosu tarafından işletilen ve Eiffel Kulesine kurulan FL çağrı işaretli istasyondur. 312 metre yüksekliğiyle döneminin en yüksek binası durumunda olan Eiffel Kulesi’nin  ülkenin güvenliği için büyük önem arz eden radyo hizmeti için kullanılabileceğine karar verilmiş ve 40 kW çıkış gücüne sahip verici istasyonu tesis edilerek başta Atlantik Okyanusu’na yönelik olmak üzere 23 Mayıs 1910 tarihinden itibaren Paris Gözlemevi’nden alınan saat ayarı sinyallerinin 150 kHz frekansı üzerinden günde iki defa yayınlanmasına başlamıştır.
Greenwich’i sıfır meridyen olarak 1919’a kadar kabul etmek istemeyen Fransa  bu hizmeti başlattıktan sonra Boylam Bürosu’nun davetiyle Ekim 1912 tarihinde Conférence international de l’heure radiotélégraphique (Uluslar arası Radyotelgraflı Saat Konferansı) adı altında 16 ülke temsilcisinin katılımıyla bir konferans düzenlemiş, Paris Gözlemevi’nde kalıcı bir Uluslar arası Saat Bürosu oluşturulmasını sağlamıştır. Bu konferans sonrasında 20-27 Ekim 1913 tarihinde 32 ülke temsilcilerinin katılımıyla toplanan tam yetkililer konferansında ise Uluslar arası Zaman Birliği ile Daimi Konsey’in oluşturulmasına karar verilmiştir.
Osmanlı Sadareti (Başbakanlığı) de 1913’te Maarif, Posta Telgraf ve Telefon ve Nafia Nezaretİ temsilcilerinin katılımıyla bir heyet oluşturmuş ve “Greenwich saati”nin kabul edilmesinin faydalı olup olmayacağının incelenmesini istemiştir. Bu heyet tarafından hazırlanan raporda belirtilen olumlu görüş Meclis-i Vükela (Bakanlar Kurulu) tarafından da uygun bulunmuş ve Paris’te yapılan toplantıya o dönemin Darülfünun Reisi olan Salih Zeki Bey tam yetkili olarak iştirak etmiştir.
Salih Zeki Bey

1912 Paris kongresinde ele alınan konulardan biri de saat bildirmek için yayınlanacak zaman sinyallerinde uyulması gereken standartlar olmuştur. Greenwich vasati saatini kullanacak ülkelere günde iki defa telsizle Eiffel Kulesi’nden saat ayarı verilmesi de kararlaştırılmış ve bu karar 1913 kongresinde de onaylanmıştır.

Paris'te Türk Günleri
  
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder