15 Ocak 2013 Salı

Postahane-i Amire







Postahane-i Amire (Yenicami Postanesi)



Eski Postahane-i Amire binası yıkılıp yenisi yapıldıktan sonraki görünüm

   Postahane binasının taşımacılıkta kullanılan hayvanları alacak kadar geniş olması, başkentin en işlek ticari merkezlerinden birinde bulunması ve sahile yakın olması gerektiğinden, bu koşulları sağlayan ve Yeni Cami Meydanında Yeni Cami'ye ait arsa içinde Evkaf'a ait Cizyehane olarak kullanılan iki katlı bina uygun bulunarak kapısının üzerine Aldülmecid'in tuğrasıyla Postahane-i Amire levhası konulmuştur. Yabacıların anlaması için de Posta kelimesi Fransızca "Poste" şeklinde ayrıca eklenmiştir.

   Alt katı gişelere ve işlem yerlerine, üst katı da idari birimlere ayrılan bina 23 Ekim 1840'da hizmete hazır hale getirilmiş ve ilk posta İstanbul'dan Edirne'ye 28 Ekim 1840'da yola çıkmıştır. Yeni Cami Meydanı geniş olduğundan Rumeli'den her biri 130 hayvanla ve 40 Jandarma gözetiminde gelen postanın alınıp verilebilmesi rahatça gerçekleştirilebilmiştir. 


Kırım Savaşı sırasında taşınan posta çuvalları  

     Osmanlı Devletinde Şehir Postasının kuruluşunun 50. Yıldönümü anısına basılmış olan pulların üzerinde görünen Postahane-i Amire binasının yanındaki diğer bina ise Yeni Cami sebil ve çeşmesidir.




   21 Eylül 1871'de Posta ve Telgraf idarelerinin birleştirilmesiyle mevcut binanın yetersiz kalması sonucu 1890'da yıkılan binanın yerine aşağıda fotoğrafları görülen bina yapılarak Ekim 1892'de hizmete verilmiş, ancak bu bina da uzun süre kullanılamamıştır. 




    1909'da Sirkeci'deki Büyük Postane (Posta ve Telgraf Nezareti) binası hizmete verildikten sonra 1917'ye kadar Paket Postanesi olarak kullanılan bina Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası'na devredilmiştir.

      1927'de Türkiye İş Bankası'nın İtibar-ı Milli Bankası ile birleştirilmesiyle bina İş Bankası'na devredilmiş ve bankanın şubesi olarak kullanılmaya başlanmış, 2005'te de binanın İş Bankası Müzesi olmasına karar verilmiştir.

       




İlk Postahane binası yerine yapılan 
Posta ve Telgraf Nezareti
(Halen T. İş Bankası Müzesi olarak kullanılmaktadır)



Sirkeci'deki Büyük Postane ve yola çıkacak posta aracı 



Bazı postane binaları banka şubesine dönüştürülürken, bazıları da sandviç satılan dükkanlara ve otellere dönüştürülmüştür.

Bozcaada'daki Eski Postane


    

" "



  

1 yorum: