12 Ocak 2013 Cumartesi

Yavuz Geliyor Yavuz



Kudretli Goeben'in Korkak Kaçışı (!)

Daha 1911'de Hamburg'da kızaktan indirilmiş olan Goeben 23.000 ton istiap haddi, 52.000 beygir gücü ve 29 deniz mili süratiyle Akdeniz'deki en güçlü ve hızlı harp gemisiydi. Messina’daki Alman gemilerinden olabildiğince kısa sürede kömür ikmali yapıp İstanbul’a doğru yol alırken peşlerine düşen İngiliz kruvazörü Gloucester’in haberleşmesini oldukça güçlü telsiz vericisiyle engelleyen Goeben yolda yeniden kömür ikmali yapıp İstanbul ile telsiz bağlantısı kurmaya çalışmış, başarılı olamayınca her şeyi göze alarak 1914 yılının 10 Ağustos’unda Çanakkale Boğazı girişine gelmişti. Seddübahir’deki işaret istasyonuna mesaj göndererek kılavuz istediğini belirtmesi üzerine gurcatasında “Beni takip edin” sancağı çekili bir Türk torpidobotunun üzerlerine doğru geldiğini gören Amiral Souchon yönettiği huruç hareketinin başarıya ulaştığını anlamıştı. 

          Bu başarı sonrasında İngiltere’nin Akdeniz filosu komutanı Amiral Milne Goeben ve Breslau Messina’da iken boğazın iki ucunu güçlü filosu ile abluka altına alarak Alman gemilerinin kaçmasına engel olamamakla suçlanmış, bu başarısızlık İngiliz basınında "Kudreti Goeben'in Korkak Kaçışı" şeklinde yer almıştı. 


Amiral Souchon

Yavuz (Goeben) Telsiz İstasyonu


Yavuz (Goeben) Telsiz Vericisi
(Yavuz hizmet dışı bırakıldıktan sonra uzun yıllar İstanbul Kıyı Telsiz İstasyonu'nda kullanılmıştır) 

16 Ağustos 1914’te Alman personeli fes giymiş olarak ve Osmanlı bayrağı taşıyarak Dolmabahçe önlerinde demirleyen iki gemilik birliğin komutanı Amiral Souchon Osmanlı donanması komutanlığına getirilmişti.

Osmanlı Donanma Komutanı Amiral Souchon

Yavuz'a Toka Edilen Türk Bayrağı 

Son taksitleri ödenmesine rağmen İngilizlerin 3 Ağustos’ta el koyduğu Reşadiye ve Sultan Osman drednodlarına HMS Erin ve HMS Agincourt adları verilirken, Yavuz Sultan Selim adını alan Goeben ile Midilli adını alan Breslau 28 Ekim 1914’te iki torpidobotla birlikte Karadeniz’e açılıp Sivastopol ve Odessa limanlarını topa tutmuş, bunun üzerine Rusya, Fransa ve İngiltere Osmanlı İmparatorluğu’na savaş açmıştı.



Yavuz ve Midilli

Yavuz Sultan Selim mürettebatından İnebolulu Mehmet Onbaşı, nam-ı diğer "Yonga Payı"nın anısına saygıyla...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder