21 Nisan 2013 Pazar

Alessandro Volta



Volta

               1791'de İtalyan anatomist Luigi Galvani bakır ve çinko gibi iki farklı metalin derisi yüzülmüş ve kafası kesik ölü bir kurbağanın adale ve sinirlerine belli bir noktada değdirildiğinde, krbağanın bacağının bir süre kımıldatabildiğini gözlemlemişti. Bu elektrokimya olayına hayvan elektriği adını veren Galvani olayın kurbağanın beyninden kaynaklanan ve adelelere depolanan canlılığa ilişkin bir özelliğinden oluştuğunu iler sürmüştü.



Pavia


Milano


                İtalya'da Pavia Üniversitesi hocalarından Alessandro Volta bu görüşte değildi. Ona göre hayvan elektriği bir uydurmacadan başka bir şey değildi ve elektrik enerjisi hayvanın asit içeren kimyasının değdirilen metallere girdiği reaksiyon sonucu ortaya çıkıyordu. Bu düşüncesinden yola çıkan Volta asidik ortamlarla ayrılmış bakır ve çinko disklerden oluşmuş tepeleme bir yığmadan sürekli elektrik enerjisi üreten pilin ya da elektrik bataryasının mucidi olmuştu. Pilin İtalyancası Pila olup, yığma tepe anlamına gelmektedir. 
         


Volta'nın deney masası


                 Pilin bulunuşu iki bin yıldır elektrikle manyetizmanın birbirinden farklı iki olduğu ortadan kaldıracak ortamı sağlamış ve 1820'de Danimarkalı bilim adamı Hans Chiristian Oersted elektrik bataryası kullanarak yaptığı deneylerden birinde elektrik akımının geçtiği telin yakınında bulunan pusulanın ibresinin saptığını gözlemesi büyük bir çığır açmıştır.




Pavia Üniversitesi




Pavia Üniversitesi'ndeki saat kulesi


İtalya denildiğinde ilk anımsananlardan...




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder