14 Nisan 2013 Pazar

Halikarnas Balıkçısı



      Denizcilikte İÖ 6. yüzyılın başından itibaren önemli değişimler görülmeye başlanmış, o dönemde Kaunos ve Halikarnassos’ta bulunan tersaneler de oldukça ün kazanmıştır. Batı Anadolu ile Kıta Yunanistanı arasındaki adalar topluluğunda günümüzden 4500 yıl önce ortaya çıkan Kikladların yaptıkları tekneler Ege’nin ilk tekneleri olarak hala ününü korumakla birlikte, Sümer kayıtlarında “deniz kıyısında, güneşin bahçesinde yaşayanlar” olarak geçen, Mısır kayıtlarında ise “denizin yüreğinde yaşayanlar” olarak nitelenen ve korkusuz denizciler olarak bilinen Karyalılar gemi yapımında büyük gelişme göstermişlerdir. Bölgedeki sedir ve karaçam ormanlarından elde ettikleri keresteleri kullanarak inşa ettikleri savaş gemileriyle gemi yapım ve onarımında kullanılan reçine ve karasakız o çağlarda en önemli ihraç malları olmuş, Bodrum yöresindeki tekne yapımcılığı ise Karya gemi inşa tekniğinin bir uzantısı olarak bugünlere kadar gelmiştir.



Binlerce yıllık ustalığın ürünü yelkenliler Bodrum önlerinde

       Bu kültürü bize tanıtan, Türklerin Anadolu’da bilinenin aksine 1071’de itibaren değil bu tarihten yüzyıllar evvel var olduğunu kanıtlayan, Anadolu halklarının Yunan’ın değil bizim atalarımız olduğunu ortaya çıkaran ise Cevat Şakir Kabaağaçlı,  nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı olmuştur.




       "Türk denizcilerinin efsanesi Barbaros, cesareti Turgut Reis, gücü Oruç Reis ve aklı Piri Reis ise yüreği de Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir'dir" şeklinde yapılan tanımlama  zaten her şeyi anlattığından fazla söze gerek yok...

        Doğumunun 123'üncü yılında anısına saygıyla; Merhaba !





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder