11 Aralık 2012 Salı

Galata Rıhtımı



     Galata Rıhtımı

  
            Rıhtımın bulunduğu bölgenin 12. yüzyıldan itibaren gemilerin barınması ve yükleme-boşaltma yapması için kullanıldığı bilinmektedir. Şimdiki rıhtımın yapımına ise 75 yıllığına verilen bir imtiyaz kapsamında 1892'de başlanılmıştır. Tophane'den Karaköy yönüne doğru 785 metrelik rıhtım 1895 Ekim'inde tamamlanarak hizmete açılmış ve 1907'ye kadar imtiyaz sahibi şirket tarafından işletilmiştir. Bu tarihten itibaren şirket çeşitli sorunlar yaşamaya başladığından el değiştirmiş, 1912-1914 yıllarında halen TDİ Genel Müdürlüğü olarak kullanılan Merkez Rıhtım Han ve Çinili Rıhtım Han inşa edilmiştir.




Balkan Savaşı sonrası Karaköy'ün acı günleri






        Birinci Dünya Şavaşı sırasında şirketin tüm varlık yönetimi kamuya geçmiş, savaşın sona ermesi ve Cumhuriyet'in kurulmasıyla şirket tesislerini satarak yönetimden ayrılmış ve 1925'te İstanbul Liman İnhisarı A.Ş. adı altında kurulan şirket tarafından işletilmeye başlanmıştır.



Birinci Dünya savaşı sırasında Alman liman kontrol görevlileri





        Zamanla çeşitli projelerin uygulandığı rıhtımda 1960'lı yıllarda yapılan genişletme çalışmaları sırasında Salıpazarı tarafında bulunan alana antrepo binaları ilave edilmiştir.

Antrepo inşaatı

      1980'lerde limanın yük gemilerine kapatılıp sadece yolcu gemilerine hizmet verilmeye başlanmasıyla bazı antrepo binaları yolcu salonu, bazıları ise müze ve sergi salonu olarak yeniden düzenlenmiştir.


TDİ A.Ş. Genel Müdürlüğü



İstanbul'un tek kruvaziyer limanı



         Ve Galata Rıhtımı ile ilgili önemli bir gelişme 16 Mayıs 2013'te yaşanmış, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihale ile rıhtımın işletmesi 30 yıllığına yeniden özel bir şirkete verilmiştir. 



Tarih tekerrürden ibarettir derler;
Biz de hayırlısı olsun diyelim ...





Başlangıçta bu halde idi..

 Sonunda bu hale getirilecek

İşler beklenildiği gibi gitmeyecek mi?

 


Bunlar da anılarda kalanlar...








 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder