9 Şubat 2013 Cumartesi

Gülcemal Vapuru









         18 Temmuz 1874'te denize indirilen Gülcemal, eski adıyla Germanic Atlantik'te sefer yapan lüks yolcu gemilerinin en güzel, en hızlı ve en konforlularından biriydi. Yaşlanmaya başladığı zaman satılarak Ottowa adıyla çalıştırılmış, daha sonra da Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından satın alınmıştı.





        1911 yılının Şubat ayında İstanbul'a gelen bu güzel gemi düzenli posta seferleri yapmaya başladığı Karadeniz halkının sevgilisi olmuş, Birinci Dünya Savaşı sırasında asker taşımada kullanılmış, bir ara hastane gemisi olarak da hizmet vermişti.




            27 Şubat 1915'te bir İngiliz denizaltısı tarafından İmralı önlerinde torpillenen Gülcemal acele İstanbul'a çekilerek tersaneye sokulmuş ve iki yıllık bir onarım görmüştü. Savaş sonunda Yunanistan ve Mısır'daki esir kamplarında tutulmakta olan Alman askerlerini Almanya'ya taşımış, İstanbul, Selanik ve İskenderiye arasında pek çok sefer yapmıştı. 1921-1922 yıllarında Köstence-İstanbul-Napoli ve Marsilya üzerinden New York'a dört sefer yapan Gülcemal Kurtuluş Savaşı sonrasında İsmet İnönü başkanlığındaki Türk heyetini Lozan'a götürmüştü. Yunanistan'dan Türkiye'ye göç eden mübadilleri de taşıyan Gülcemal 1937'de hizmet dışı bırakılmıştı.


Gülcemal'in Güvertesindeki Mübadiller





         İkinci Dünya Savaşı'nın karanlık yıllarını Haliç'te bağlı olarak geçiren Gülcemal 1949'a gelindiğinde ardiye olarak kullanılmaya başlanmış, 75 yaşına geldiğinde de sökülmek üzere yabancı enkazcılara verilmişti.



Gülcemal Gerze'de



Gülcemal Giresun'da



Gülcemal Galata rıhtımında


Gülcemal İzmir Pasaport rıhtımında



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder