24 Şubat 2013 Pazar

Televizyon





       Cumhuriyet Gazetesi’nin 24 Şubat 2013 tarihli baskısının 11. sayfasında ülkemizde televizyon yayıncılığının ulaştığı düzey ile ilgili  oldukça ilginç bir haber yer alıyordu. Türkiye’deki sayısal platform işletmecilerinden birinin yöneticisi “İneğini sağarken HomeTV izleyen var” şeklinde bir açıklamada bulunmuş; bunu da adı geçen gazetenin ekonomi servisi haber yapmıştı. 



   
             Eksiksiz ilk televizyon alıcısının patenti 1923’de alınmış, televizyon yayıncılığına ilişkin ilk deneyler ise 1926’de yılında A.B.D.’de ve İngiltere’de yapılmıştır. 1930’da BBC tarafından düzenli televizyon yayınlarına başlanılması, 1950’li yılların ortalarından itibaren de renkli yayınlara geçilmesi televizyon yayıncılığı daha popüler hale gelmiştir.



         1950’li yıllardan itibaren geliştirilen kablo-TV şebekeleri yayıncılığın gelişmesinde önemli rol oynamış, bu hizmetin gelişmesinde önemli rol oynayan diğer bir teknolojik gelişme ise uydular üzerinden yapılan radyo ve televizyon yayınlarının evlerde kurulan antenlerle doğrudan alınabilir hale gelmesi olmuştur. Kapsama alanı sorununu ortadan kaldıran bu teknoloji özellikle kırsal alandaki izleyicilere çok sayıdaki kanalın iletilmesine olanak sağlamıştır.



         Yayıncılıkta yaşanılan en son gelişme ise sayısal yayıncılıktır. 1980’li yıllardan itibaren geliştirilen sayısal yayıncılık teknikleri öncelikle uydu ve kablo-TV şebekelerinde uygulanmaya başlanmıştır. Çok sayıdaki sayısal kanalın tek bir buket içerisinden yayınlanmasına olanak sağlayan bu teknoloji oldukça ekonomik çözümler sunmuş ve yayın kalitesini artırmıştır. Merkezi A.B.D.’de bulunan Uydu Endüstrisi Birliği (Satellite Industry Association) tarafından yayınlanan “State of the Satellite Industry Report”ta yer alan verilere göre dünyada toplam kayıtlı ödemeli uydu alıcı abonesi sayısının 154 milyon adede ulaştığı ve her yıl yaklaşık 7 milyon yeni abone kaydedildiği dikkate alındığında bu hizmet sektörünün oldukça yaygınlaştığı ortaya çıkmaktadır.




     Bu gelişmelerden ülkemiz de nasibini almaktadır. İlk deneysel televizyon yayını İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 1952’de yapılmaya başlanmış, düzenli televizyon yayınlarına ise TRT tarafından Ocak 1968’de başlanılabilmiştir. 


ITU televizyonu naklen futbol maçı yayınına hazırlanırken...


Uzun yıllara TRT tarafından sürdürülen televizyon yayıncılığında, 1989 tarihinden itibaren özel radyo ve televizyon yayınlarına başlanılmasıyla yeni bir döneme geçilmiş, daha sonra yapılan düzenlemeler sonucu bu hizmet sektörü olağanüstü gelişme göstermeye başlamıştır. Haberde de vurgu yapıldığı gibi... 
          






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder