17 Şubat 2013 Pazar

Turgut Reis




      Bodrum yarımadasının batısında bulunan Karadağ köyünde 1485'te dünyaya gelen Turgut Reis önce çobanlık yapmış, sonra da bir korsan gemisine levent olarak yazılmıştır. Kısa sürede reisliğe yükselmiş ve gittiği Cezayir'de Barbaros Hayreddin'in hizmetine girmiştir.

         Barbaros ile birlikte katıldığı Preveze Deniz Savaşı'nda görevini başarıyla yerine getirmiş, Venediklilerin ele geçirdiği Dalmaçya kıyısındaki Castelnuavo kalesini geri almıştır. Korsika'da Salih Reis ile birlikte uğradığı baskın sonucu 1540'ta Cenevizlilere esir düşmüş, üç yıl forsa olarak çalıştırılmıştır. 1543'te Barbaros tarafından kurtarılan Turgut Reis yeniden bir donanma oluşturarak Akdeniz'de korsanlığa geri dönmüştür.          


             Barbaros'un "Benden yeğdir" diye övdüğü Turgut Reis ilk iş olarak Napoli körfezinde üstlenen İspanyol gemilerini batırdığı gibi, körfez kıyısındaki yerleşim yerlerinden çok sayıda tutsak almış, Tunus'ta Küçük Sirte körfezindeki Cerbe adasını kendisine üs yapmıştır. 1551'de kendisine Karlı ili sancak beyliği verilmiş, Trablusgarb alınırsa buraya beylerbeyi atanacağına dair kendisine söz verilmesine rağmen bu söz tutulmayınca 1552'de yeniden Akdeniz'e açılmıştır.


Malta

             İki yıl süresince kazandığı başarılar sonucu 1554'te Trablusgarb beylerbeyliğine atanan ve on bir yıl bu görevde kalan Turgut Reis Kaptanıderya Piyale Paşa ile birlikte çok sayıda sefere çıkmış ve Cebre savaşına katılarak kazanılan başarıya önemli katkı sağlamıştır. 1565'te 80 yaşındayken katıldığı Malta kuşatmasında şehit olmuş ve Trablusgarb'daki türbesine gömülmüştür.








                     




          
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder